share

Med Valtra blir GPS enkelt

Oddbjørn Aarøe og legger stor vekt på servicen han får fra Akershus Traktor Valtra og gode teknologiske løsninger når han forklarer hvorfor de har seks Valtra-traktorer på gården.

På Håa gård i Levanger dyrker Arnhild Lie Aarøe og Oddbjørn Aarøe poteter, gulrøtter og korn. De benytter Valtra Guide gjennom hele produksjonen av radkultur og ser klare fordeler med Smart Farming-teknologi.

Tekst og foto: Lars Ovlien

– Vi begynte så smått med GPS-teknologi for en seks-sju år siden. I 2018 kjøpte vi en Valtra T254 Versu med Valtra Guide. Vi har også to N174 med Valtra Guide og i år investerte vi i en G135 Versu som vi bruker til blant annet å så gulrøtter, kjøre risknuseren og ulike transportoppgaver. Vi valgte den ut fra et ønske om en mindre traktor som likevel hadde all teknologien du finner i de større Valtra-modellene, forklarer Oddbjørn Aarøe.

Sammen med kona Arnhild Lie Aarøe driver han Håa gård i Levanger. Til sammen har de seks Valtra-traktorer på tunet, inkludert en litt eldre N174, en N163 og den prisbelønte G135.

– Foreldrene til Arnhild hadde Valtra på gården før vi overtok driften i 2007 og vi har hele veien vært godt fornøyd med Valtra. Det er også et poeng for oss å ha relativt like traktorer med lik transmisjon, slik at det er enkelt for alle sjåførene å ta dem i bruk.

Våger å satse

Ekteparet dyrker totalt rundt 1300 mål dyrket mark, der 500 mål brukes til korn, 650-700 mål til potet og resten til gulrot. I tillegg har de eget pakkeri for å levere poteter og gulrøtter til Coop.

– Å være kornbonde er mindre krevende enn å jobbe med radkulturer. Med potet og grønnsaker må du tørre å satse fullt ut. Ikke bare er du mer utsatt for været, men det er også stadig endringer i rammevilkårene som gjør bransjen mer usikker, forklarer Aarøe.

Med Valtra Guide på de fleste traktorene har produksjonen blitt mer effektiv de siste årene.

– Vi setter poteter, sår gulrøtter, gjødsler, sprøyter og høster med GPS-teknologi. Det gir oss rom til å fokusere på effektivitet og kvalitet, mens traktoren håndterer resten.

Intensjonen er sømløs utveksling av data mellom de ulike traktorene etter hvert.

Valtra Guide er et naturlig arbeidsverktøy for Aarøe. Med Valtra G135 Versu får han teknologien fra større modeller i en ellers kompakt og smidig traktor.

Bruker Connect

Aarøe er også en av mange norske bønder som har tatt i bruk Valtra Connect. For ham handler det om å ha kontroll over helheten av driften uten å mase på de ansatte.

– I de mest hektiske periodene jobber jeg mest med koordinering og planlegging. Før ble det ofte mange telefoner for å sjekke opp hvordan de ulike sjåførene lå an under innhøstingen. Med Valtra Connect får jeg opp alle traktorene på mobiltelefonen og trenger ikke forstyrre sjåførene mer enn nødvendig. Samtidig er det enkelt å regne ut når de er ferdig, slik at vi kan være på plass for å kjøre bort avlingene, forklarer han.

– Det ligger mange muligheter i den nye teknologien, og selv om det fortsatt er ganske nytt for oss har det vært enkelt å komme i gang.

Avgjørende service

Med hektiske dager under innhøstingen er Aarøe avhengig av at maskiner og utstyr alltid fungerer.

– Service er helt avgjørende når du holder på så intensivt som vi gjør. Vi har såpass mye areal at det kan være kritisk for avlingen hvis vi mister flere dager. Da trenger du en samarbeidspartner som forstår behovet for å være operative. Akershus Traktor Verdal stiller raskt opp når vi ringer, og hjelper oss med å holde utstyret i gang, med lånetraktor om det er nødvendig.

Både han og kona prøvde seg i ulike yrker før de overtok familiegården til Arnhild. Nå ønsker de det samme for neste generasjon.

– Både sønnen vår Andreas og datteren Stine Elise hjelper til når de ikke går på skole. Vi håper selvfølgelig at en av dem vil overta, men samtidig er vi opptatt av at de skal ha forsøkt seg på andre yrker slik at de vet hva de går til, sier Aarøe.