Det har blitt noen liter prisbelønt eplemost siden Jon og Charlotta Ringi kjøpte en Valtra X120 City for snart 20 år siden. De har gått fra å være småskalaprodusent til å bli et merkenavn alle forbinder med kvalitet og høytid. Og traktoren er fortsatt med.
Tekst og foto: Lars Ovlien
– Det var tilfeldig at vi kjøpte en leddet Valtra X120 City, men den har vært helt fantastisk og svært driftssikker. Vi kjøpte en Valtra N103 for noen år siden, da vi tenkte at den gamle traktoren vel snart trengte avløsning, men X120-en har rundet 12.000 timer uten større problemer, forteller Jon Østen Ringi.
Sammen med kona Charlotta lager han den prisbelønte eplemosten som både serveres på Skaugum, når regjeringen har representasjoner og på noen av landets beste restauranter. Det har vært et norsk eventyr på landet i Bærum.
– Vi kjøpte den første eplepressen i 1995. Tanken var at folk kunne komme til oss og lage saft av egen frukt. Så har vi sakte vokst, og ved siden av leie-pressingen produserer vi 350.000 flasker i året med Ringi eplemost. I tillegg har vi levert et stort antall 20 cl flasker til SAS.
I år ble de nok en gang kåret til en av Norges beste. Det er flere hemmeligheter bak suksessen.
– Vi måtte skille oss ut fra storprodusentene, så vi lager en eplemost for hver epletype. I tillegg har vi fokus på å hele tiden lage eplemost av høyeste kvalitet.
Traktoren de kjøpte i 2002 er fortsatt i full drift og brukes blant annet til å frakte paller med ferdige produkter på.
– De som jobber for meg velger ofte den gamle leddtraktoren fremfor den nye, fordi den er så utrolig god som lastertraktor. Roar Enerhaugen i Akershus Traktor og servicefolkene har fulgt oss opp veldig bra. Dessuten har Valtra fem års garanti, og etter garantiperioden har vi i grunn ikke hatt noe trøbbel. Det er med traktor som det er med god eplemost, djevelen ligger i detaljene, understreker Ringi.