Birger Ingeborgvik og Marthe Sirivik var tenåringer da de fikk tilbud om å kjøpe gård på Averøy. I løpet av fem år har de bygget opp en solid melkeproduksjon med pågangsmot og nøysomhet. Arbeidsverktøyet er to Valtra-traktorer som fulgte med på kjøpet.
Birger Ingeborgvik og Marthe Sirivik har drevet Rishaugen gård på Averøy i fem år. De er opptatt av å utnytte ressursene, tilpasse seg forholdene og bygge stein på stein. Foto: Lars Ovlien.
– Både Marthe og jeg var interessert i å drive landbruk. Jeg har vokst opp med gårdsdrift og Marthe kommer fra et småbruk på Hitra der de drev med hest. Nyttårsaften 2019 fikk vi tilbud om å ta over Rishaugen gård i Bådalen på Averøy. Etter at finansieringen og det formelle var på plass har vi ikke sett oss tilbake, forklarer Birger Ingeborgvik.
Han var 19 år og kona Marthe året yngre da tilbudet kom. Drøyt fem år senere har de en melkekvote på 260 tonn og 400 mål dyrket mark. I 2023 ble de nominert som årets unge bønder.
– Vi fikk med en Valtra N123 og en Valtra Valmet 6650 fra 1999 på kjøpet. Både faren min og stefaren min er traktorinteresserte, så jeg har med det fra barndommen av. Jeg har lagt min elsk på 6650-en, det er en morsom traktor å kjøre. Ikke for stor, men med mye kraft og perfekt til oppgaver som møkkvogn, ugrasharving og pløying. Jeg kostet på den en del i fjor og byttet blant annet krokoppheng til kulekobling, som ikke var standard da den kom. Eiksenteret Malmefjorden yter god service og er viktig for at vi kjører Valta.
For Ingeborgvik og Sirivik er det viktig å utnytte ressursene de har mest mulig, ikke bare når det gjelder traktorer.
– Vi har kun melkekyr og ungdyr til egen rekruttering. Oksene selger vi når de er tre måneder gamle. Vi legger om til Jerseyfe, som er en mindre rase tilpasset fjøset vårt. Melka er feitere, noe som gir litt høyere pris. Det er dessuten en artig rase å jobbe med. Vi dyrker gras og korn til fôr, og har lagt om til et treslåttsystem på jordene. Kornet slår vi før det er modent, for å få mer stivelse. Vi sår grasfrø i bunn, som vi slår det påfølgende året.
Det unge paret har et driftssamarbeid med Arnfinn Gustad, stefaren til Ingeborgvik.
– Vi har to firesylindrede traktorer, han har tre sekssylindrede. Det er ikke så nøye hvilken traktor vi bruker, så lenge den er riktig i forhold til arbeidsoppgavene.
Ved siden av gårdsdriften kjører Ingeborgvik dyretransport for Nortura. Det blir lange dager, men ekteparet er nøkterne og realistiske.
– Vi er optimister og vi kommer til å fortsette å bygge gården stein på stein. Fokuset er på kontinuerlig optimalisering og forbedring, for landbruk er det vi skal holde på med, understreker Ingeborgvik.